Diéta röviden Tápanyagaink   3   nagy   csoportra   oszthatóak:   fehérjék,   zsírok   és   szénhidrátok.   Általános   tévhit,   hogy   csak   a   nagyon   zsíros dolgok   hizlalnak   és   egészségtelenek,   valamint   sokan   nem   tudják   azt   sem,   hogy   fehérjéből   sincs   a   felnőtt   szervezetnek   nagy mennyiségre   szüksége.   Korunk   legveszélyesebb   tápanyaga   sokkal   inkább   a   szénhidrát.   Itt   elsősorban   a   bélrendszerünkből   gyorsan felszívódó,   azaz   magas   glikémiás-   felszívódási   indexű   „rossz”   szénhidrátokra   gondolok.   Nem   csak   a   kristálycukor   a   cukor,   cukor van   még   nagyon   sok   minden   másban   (tej,   kenyér,   alma,   burgonya).   Az   a   páciens,   akinél   a   kezelőorvos   inzulinproblémát   állapított meg,   pontosan   a   helyes   szénhidrátbevitellel   tudja   azt   rendezni.   Tehát   a   „jó”   szénhidrát,   a   lassan   felszívódó   szénhidrát,   ami   nem ellenség,   hanem   nagyon   is   szükséges   tápanyagunk,   hiszen   a   napi   bevitel   50%-t   teszi   ki   körülbelül.   A   kezelt   betegnek   tisztában   kell lennie a tápanyagaink kb. szénhidrát tartalmával és glikémiás indexével. MIBŐL, MENNYIT EHETEK? MI is az a JÓ SZÉNHIDRÁT? Rendszeres   étkezési   rendet   kell,   hogy   tartson,   azaz   naponta   5x   ÉTKEZZEN.   Próbálja   az   ÉTKEZÉSI   IDŐPONTOK-at   is   pontosan tartani: reggeli 1 8-ig, ebéd dél-1 óra között, vacsora este 6-7 óra között (télen inkább korábban, nyáron lehet kicsit később is). JAVASOLT    étrendi    tanácsok:    teljes    kiörlésű    gabonák ,    natúr-savanyú    tejkészítmények ,    sok    zöldség ,    naponta    min.2x3x, gyümölcs   mértékkel ,   csak   étkezéshez   kötötten,   és   megfelelő   mennyiségben,   banán   és   a   szőlő   nem   javasolható   egyáltalán.   Aszalt gyümölcsök   sem   a   koncentrált   gyümölcscukor   tartalom   miatt.   KRISTÁLYCUKOR    TILOS!   Tejet   leginkább   csak   a   vacsorához fogyasszunk,   maximum   2   dl.   mennyiségben.   Barna   kenyérféléből   5-6   dkg   bátran   fogyasszon   reggelire.   Kefir+joghurt   2-3   dl-es mennyiségben,   tízóraira   valamilyen   gabonafélével   (Korpovit,   Kolevit,   Abonett,   zabpehely)   komplettálva   fogyasztható.   Nagyobb szemes   gyümölcsök   (alma,   körte,   barack,   narancs)   általában   1-1   darab   mennyiségben,   apróbbak   (sárgabarack,   mandarin,   szilva, kivi)   2-3   darabbal,   még   apróbbak   (meggy,   cseresznye,   eper,   málna,   szeder),   20-30   dkg-al   ehetők   egyszerre.   Banán,   szőlő   nem javasolt.   Zöldség   gyakorlatilag   korlátlan   mennyiségben   ehető.   A   burgonyával   viszont   vigyázni   kell,   azt   elsődlegesen   főtt   formában javasolt   fogyasztani,   egyszerre   maximum   20   dkg   mennyiségben.   Délben   a   tésztafélék,   durumbúzából   ehetők,   a   rizsből   a   barna   a preferálandó,   de   a   zöldséggel   vagy   gombával   dúsított   forma   is   megfelelő.   Zabpehely,   árpa   a   rakottasoknál,   töltött   káposztánál javasolható rizs helyett. Vissza az előző oldalra
A rendelés címe: 4024 Debrecen, Batthyány utca 14.  Bejelentkezés: 06-20/322-0375
Dr. Valicskó Viktória  belgyógyász, diabetológus, endokrinológus